Aznavour Ev-Müzesi Yerevan’da açıldı

Efsanevi müzisyen Charles Aznavour’ın ev-müzesi 1 Haziran’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, şarkıcının oğlu Nicolas Aznavour ve misafirlerin katıldığı bir törenle Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da açıldı.

(YEREVAN) Kültür Bakanı Armen Amiryan’da bulunduğu törende Charles Aznavour’a ev-müzenin sembolik anahtarlarını Serj Sarkisyan bizzat teslim etti.

Ermenistan devleti, müzenin mülkünü sadece müze amacı ile kullanılmak şartı ile Aznavour Vakfı’na bağışladı, müzede ayrıca eğitim ve sosyal programların hayata geçirileceği belirtildi. 

“O bir efsane”

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Charles Aznavour’a sembolik anahtarı teslim ederken "Bu Müzenin varlığı tüm toplumumuza şeref getirecektir. Yerevan her dönem tarihi ve kültürel yerlere ev sahipliği etmiş, güzellikleri bünyesinde barındırmıştır. Fakat bu müzenin varlığı kuşkusuz Yerevan’ın günden güne zenginleşen kültür hayatına yeni bir ivme kazandıracaktır. Maestro hepimize sanat keyfini öğretmiş önemli isimlerdendir. Bugün Aznavour bir efsanedir, o sadece Fransa ve Ermenistan için değil aynı zamanda tüm insanlık için önemini ispat etmiştir” dedi.

Sarkisyan, Aznavour’un her dönem Ermeni-Fransız ilişkileri konusunda çok yapıcı rol oynadığını,  Fransa'nın son üç cumhurbaşkanın Ermenistan'ı ziyaret etmesinin, bu durumun canlı kanıtı olduğun söyledi.

Charles Aznavour ise ev-müzenin anahtarlarını almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. "Ermenistan’ın bu cömert bağışı için teşekkür ederiz. Ben büyük bir güvenle, oğlumla birlikte bu kararı verdim, Ermenistan’da Aznavour Fonu’nu kurduk. Fon, bu interaktif multimedya müzenin yanında, 1988 yılından beri başlattığım hayırsever çalışmalara devam edecektir. Ben eğitimsel, tarihsel ve kültürel programların geçmiş yıllarda Ermenistan'da nasıl uygulandığını gördüğüm, gördüklerim beni yeniden bu yola devam etmeye ve bu fonu kurmaya yönlendirdi” dedi. 

Aznavour’a göre, Ermenistan ve Diaspora Ermenilerini Ermenistan’a getirmek, bu tür seyahat projeleri üzerinde çalışmak çok önemli. Aznavour projeyle ilgili tüm çabaları ve yatırımları için Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ başta olmak üzere, Kültür Bakanlığı’na ve  ayrıca IDeA Vakfı kurucularından Ruben Vardanyan, Veronika Zonabend ve Noubar Afeyan’a şükranlarını sundu. Aznavour “Evet, Charles Aznavour  dünyada iyi bilinen bir isim, ancak bu adın içerdiği anlamı ve kültürü anlamaları için insanlar Ermenistan'a gelmeliler. Ermenistan televizyonda bize sunulan programlar ve reklamlardan çok daha öte, renkleri çok daha canlı” sözleri ile konuşmasını noktaladı.  

Ermeni Ulusal Futbol Takımı kaptanı ve Manchester United oyuncusu Henrikh Mkhitaryan Yerevan ziyareti sırasında ünlü şansölye Charles Aznavour ile buluştu.

Charles Aznavour Fonu ve ev-müzesi müdürü Kristina Sarkisyan  bu müzenin Ermenistan için bir ilk olacağını, müzecilik anlayışında değişiklik yaratacağını belirtiyor.  120-150 kişilik açık hava konser salonu yanı sıra Charles Aznavour için bir konaklama mekanı da içeren müzeyi ziyaret edenler, Charles Aznavour’un kendi sesinden hayat hikayesini dinleyebilecekler. Müzede Aznavour’ın hayatı hakkında sergiler, materyaller hatta 3D konserler görülebilecek. 

2018 yılında ziyaretçi kabul etmesi beklenen müzeye, Aznavour’un oğlu babasına ait olan  ilk piyano, plaklar, ödüller gibi objeleri bağışlayacağını söyledi. Müzede ayrıca ünlü şarkıcının 20 metrekarelik evine benzeyen bir oda da inşa edileceği belirtildi. 

Aznavour’un oğlu vaftiz oldu

Müzenin açılış gününde Aznavour ve oğlu IDeA Vakfındaki arkadaşları ile birlikte Tatev Manastırını ziyaret ettiler. Tatev’deki programdan sonra Aznavour'un oğlu Nicolas vaftiz olmak için Tatev Manastırı ziyaret etti.

"Oğlum Nicolas Ermenistan'da vaftiz olmaya karar verdiği karar için gururluyum," diyen Aznavour "Ailem, iki evladım Mişa ve Nicolas’ın köklerine sadık kaldıklarını ve Nicolas’ın burada, Ermenistan'da vaftiz olduğunu bilseydi çok mutlu olurdu, umarım gökyüzünden bizi seyrediyorlardır" dedi

Nicolas Aznavourian vaftiz töreninin ardından "Ben Fransa'da doğdum, İsviçre ve Kanada'da çalıştım, ama yaşlandıkça Ermeni köklerime bağlılığımı daha çok hissediyorum. Ben ailemin hikayesini dinledikten, babam ve halamın konuşmalarına dahil olduktan sonra Ermenice öğrenmeye başladım. Tüm bunların ardından da Ermenistan'dan vaftiz olmaya karar verdim" dedi. 

Hep Ermenistan’ın yanında oldu

Gerçek adı Shahnour Vaghenag Aznavourian olan ünlü sanatçıyı dünya sahne adı olan Charles Aznavour ile tanıdı. 22 Mayıs 1924’de Paris’te Ermeni Soykırımına tanıklık edip, kurtulabilen İzmirli bir anne ve Erzurumlu bir babanın çocuğu olarak doğdu. Fransa’da bir göçmen çocuğu olduğunu hep hisseden Aznavour şöhret basamaklarını hızla tırmandı. Dünyaca ünlü şarkıcı, aynı zamanda söz yazarı, oyuncu olarak da kendini ispat etti. Aznavour için, küçük kumpanyalarda şarkı söyleyerek başlayan kariyerinin dönüm noktası ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf'la tanışması oldu. Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi. Fransa`nın Frank Sinatra`sı olarak da anılan Aznavour 1988 depremiyle ağır yaralar alan Ermenistan'a "Ermenistan için Aznavour" adlı bir vakıf kurarak maddi ve manevi yardımlarda bulundu. Bu çalışmalardan dolayı UNESCO’nun “Ermenistan İyi Niyet Elçisi” ödülüne layık görüldü. O yıllarda Ermenistan halkı tarafından sevilen ve saygı duyulan en önemli isimlerden biri olan Aznavour, bu çabaları nedeniyle 2004 yılında Ermenistan Hükümeti tarafından ülkenin en önemli nişanı olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" ödülüne layık görüldü, Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandığı 2009 yılında aynı zamanda Birleşmiş Milletlerde Ermenistan'ın daimi delegesi oldu.



Yazar Hakkında