Gezi davası başladı, duruşmayı çok sayıda hak örgütü izliyor

Gezi eylemlerine ilişkin tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ile hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 16 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Silivri’de başladı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya tutuklu; tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmaya Taksim Dayanışması, TTB, TMMOB, Hafıza Merkezi, Yurttaşlık Derneği gibi hak örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda hak savunucusu da katıldı. CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri de duruşmayı izliyor. Uluslararası insan hakları kurumlarının temsilcileri de duruşmayı takip etiyor. 

Kimler yargılanıyor?

Haklarında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yapılan isimlerse şöyle, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.

Suçlamalar 

Hak savunucuları,  Gezi eylemlerini "kurgulamak, planlamak, provakatif paylaşımlar yaparak etki ajanlığı yapmak, şiddet olaylarına yön vermek"le suçlanıyor. Bu suçlamayla tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası; bazı sanıklar için ise "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" suçlamalarından da cezalandırılmaları isteniyor.

16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı,  Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alınmıştı.

İfade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakılmıştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmıştı. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala 1 Kasım 2017’den bu yana tutuklu bulunuyor.

Soruşturma kapsamında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden ve Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade vermişti. 

duruşma saat 10.40 sularında başladı. İddianame okunmadı ve ilk olarak Osman Kavala savunma yapmaya başladı. 

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.